Exodul magistraților afgani și al familiilor acestora. Refugiul în România

 

Cel ce salvează o viaţă, salvează lumea întreagă (Talmud)

Cum a început

Misiunea ONU de asistenţă în Afganistan (UNAMA) a început anul acesta retragerea din regiune, în luna august, iar insurgenţii talibani au preluat controlul asupra capitalei afgane, Kabul, în data de 15 august 2021.

Imediat după acest moment, haosul s-a instalat în zonă, mai ales pe aeroportul din Kabul, unde mii de oameni încercau să urce în ultimele avioane care mai puteau evacua cetăţenii forţelor străine sau pe afganii care au lucrat cu acestea.

În data de 16 august 2021, intuind efectele asupra colegilor lor afgani, prin mari eforturi, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România reuşeşte contactarea unui judecător afgan pentru a li se oferi asistenţă umanitară, context în care doamna Tayeba Parsa, judecător la Curtea de Apel din Kabul oferă primul interviu-SOS, care este preluat imediat de presă internaţională şi devine catalizatorul acţiunilor umanitare.

Tayeba Parsa, judecător la Curtea de Apel din Kabul

Situația era dramatică: „Pentru talibani, simplul fapt de a fi judecător al statului afgan este un motiv suficient pentru ca acesta să fie ucis fără vreun proces judiciar prealabil. Recent, săptămâna trecută, doi bărbați judecători au fost uciși de talibani în momentul în care talibanii au descoperit că ambii erau judecători. Dar pentru femeile judecător pericolul este mult mai mare. Talibanii cred că regulile Islamului interzic femeilor să fie judecător”.

Extragerea din Afganistan                                   

Imediat, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție au emis un comunicat către autorităţile române: ”Suntem pe deplin solidari cu colegii din Afganistan. Solicităm Ministerului Afacerilor Externe să acorde imediat vize în format electronic tuturor judecătorilor și procurorilor afgani a căror viață este pusă în pericol” (16 august 2021).

Un alt apel, pentru includerea magistraților afgani, și în special a femeilor magistrat, în categoriile de persoane care vor fi evacuate din Afganistan și primite în Uniunea Europeană, a fost lansat în data de 17 august 2021.

În câteva zile, prin eforturile conjugate ale asociaţiilor magistraţilor sau avocaţilor din România şi Polonia, cu implicarea rapidă a autorităţilor de acolo, mai mulţi magistraţi afgani şi familiile acestora au ajuns în Polonia. Printre aceştia, se afla şi doamna judecător Tayeba Parsa, care a continuat eforturile de salvare a altor colegi aflaţi în pericol.

Cum salvarea unei vieţi aflate în pericol reprezintă o îndatorire esențială, orice efort în acest sens trebuie susţinut şi apreciat, trebuie menţionată în acest sens şi colaborarea cu Asociaţia Internaţională a Femeilor Judecători (IAWJ).

Ca urmare a demersurilor întreprinse, potrivit unui comunicat emis de Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție în data de 4 septembrie 2021, un număr de 6 judecători  şi un auxiliar al justiţiei, precum şi familiile lor, toţi cetăţeni afgani, au fost evacuați prin efortul şi sprijinul constant al celulei de criză din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din România, care a desfăşurat procedurile necesare în vederea aducerii colegilor sub protecţia statului român.

Magistraţii români au fost în permanență în legătură cu autorităţile române şi cu colegii afgani, al căror curaj a fost fantastic, făcând mari sacrificii şi înfruntând pericole majore pentru a reuși să ajungă prin mijloacele precare avute la dispoziţie în Pakistan, la Ambasada României din Islamabad.

Obținerea statutului de refugiat

O perioadă de aproximativ trei luni, cetăţenii afgani s-au aflat în Centrul Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil din Galați, unde au primit sprijinul direct al colegilor magistraţi din zona Dobrogei şi Moldovei (cu implicarea, în special a Curţii de Apel Galaţi) şi s-a început o campanie umanitară pentru susţinerea tuturor cetăţenilor afgani aflaţi în centru.

Ca urmare a dobândirii statutului de refugiat, magistraţii afgani şi familiile acestora beneficiază de drepturile prevăzute de Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, printre care dreptul de şedere pe teritoriul României, dreptul de a primi gratuit asistenţa medicală, de a fi angajaţi în muncă sau de a desfăşura activităţi independente, dreptul minorilor de a avea acces la învăţământul şcolar obligatoriu în aceleaşi condiţii ca şi minorii cetăţeni români.

Având în vedere informaţiile constante privind persecuţiile regimului taliban, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție au continuat demersurile pentru salvarea judecătorilor și procurorilor afgani a căror viață este pusă în pericol.

Relocarea în București

Ca urmare a fluxului mare de persoane cazate în Centrul de la Galaţi, pentru a asigura condiţii cât mai bune de trai şi şanse reale de integrare, în data de 15 noiembrie 2021, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție au obţinut sprijinul Universităţii Politehnica din Bucureşti, acestea încheind un contract de comodat, prin care sunt puse la dispoziţie 17 camere situate într-un cămin studenţesc, cu titlu de folosinţă gratuită (exclusiv utilităţile), până la data de 25 septembrie 2022, în vederea cazării refugiaţilor afgani.

Întâmpinarea acestora la căminele Universității Politehnica din București

Demersuri similare sunt în curs de desfăşurare în relaţia cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

Un alt protocol a fost încheiat de Asociaţia Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție în data de 24.11.2021 cu Asociaţia „Şansa Ta” pentru asigurarea unei mese calde pe zi (cu excepţia week-end-urilor şi a zilelor cu alimente interzise), livrate beneficiarilor de către Fundația „Viaţă şi Lumină”.

Un cămin, la propriu și la figurat

Călătoria de la Galaţi la Bucureşti a fost un nou moment în care magistraţii afgani şi familiile acestora au făcut un pas important spre integrarea lor.

Camerele puse la dispoziţia acestora au baie proprie, condiţii de igienă corespunzătoare, fiind special pregătite şi dotate cu materiale de curăţenie, frigidere şi aparatură de încălzire a hranei.

De asemenea, la nivelul palierului s-a creat un mic spaţiu de pregătire şi servire a mesei,  făcându-se în continuare demersuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor.

Pentru acest sprijin se cuvin mulțumiri speciale Universității Politehnica din București, iar pentru donaţia în diverse electrocasnice organizaţiei Rotaract Club Bucureşti.

Extrem de importante au fost şi contribuţiile financiare ale magistraţilor, avocaţilor şi ale altor categorii profesionale, care au permis acoperirea cheltuielilor de transport, hrană, achiziţia de obiecte personale etc.

Eforturi necesare pentru adaptare și integrare

Din acest grup de 46 de persoane fac parte 7 copii cu vârste de la 1 an la 5 ani, 10 copii de 6-18 ani, 15 adulţi cu vârsta între 19 şi 29 de ani, iar restul (până la 46 pesoane) sunt adulţi cu vârste peste 30 de ani. Nevoile, dorinţele, aşteptările şi aspiraţiile sunt la fel de diferite ca şi compoziţia micii comunităţi, însă au dat dovadă în permanenţă de adaptabilitate şi solidaritate.

Pentru programul de integrare, desfăşurat prin intermediul Inspectoratului General pentru Imigrări, cetăţenii afgani au fost puşi în legătură cu Organizația Internațională pentru Migrație.

Vor beneficia de informaţii, consultanţă, activităţi educaţionale, inclusiv cursuri de limba română. Sprijinul oricărei instituţii publice sau organizaţii non-guvernamentale, dar şi al persoanelor fizice care au disponibilitate în acest sens, este în continuare necesar.

Priorităţile constau în includerea în formele de învăţământ corespunzătoare vârstei acestora (de la învăţământ preşcolar la cel universitar) şi angajarea adulţilor în domenii corespunzătoare specializării sau aptitudinilor acestora, sens în care facem un apel la agenţiile de plasare a forţei de muncă şi la angajatori pentru a-şi oferi sprijinul.

Asistența medicală 

Deşi asistența medicală spitalicească de urgență, în cazurile care pun viața în pericol iminent, este mai uşor de acordat (prin sistemul național de asistență medicală de urgență și de prim ajutor calificat), în ceea ce priveşte asistența medicală primară și dreptul de a primi tratament corespunzător, este în continuare necesar sprijinul medicilor de familie aflaţi într-o zonă uşor accesibilă de la locaţia Căminelor Studenţeşti „Regie”, ţinând cont şi de necesitatea de a comunica într-o limbă de circulaţie internaţională.

Viitorul apropiat

Dorinţa refugiaţilor afgani este să se integreze, să urmeze cursuri de calificare, studii universitare şi să îşi poată asigura existenţa în mod independent, astfel încât să poată începe o nouă viaţă. Au fost nevoiţi să îşi părăsească ţara şi să îşi abandoneze bunurile, profesia, chiar rudele şi prietenii, însă nu şi idealurile.

Persoanele care doresc să ofere în continuare un sprijin sunt invitate să doneze în continuare în contul deschis de Asociația Iniţiativa pentru Justiție – BCR cont lei: RO52RNCB0203162579230005.

No related posts.

Lasă un comentariu


8 − three =