Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție, în acord cu valorile pe care le-au asumat și le-au promovat de-a lungul timpului, își exprimă compasiunea și ajutorul necondiționat pentru vecinii ucraineni, victime ale unei agresiuni armate contrare normelor dreptului internațional

Amintim că suntem membri ai unei Uniuni care urmărește să promoveze pacea, valorile și bunăstarea popoarelor sale (art. 3 TUE), că demnitatea și drepturile tuturor oamenilor sunt bazele civilizației noastre, ale civilizației occidentale, și oricine pune în pericol aceste temelii ne pune în pericol însăși civilizația.

Nimeni nu ar trebui să se teamă pentru viața sa, a familiei sale sau pentru pierderea căminului.

Au trecut numai două zile de la atacurile inițiate de Federația Rusă asupra Ucrainei, iar imaginile care se transmit din zona conflictului, chipurile celor care au fost nevoiți să-și părăsească țara și sunetul artileriei revoltă lumea civilizată. Actele de barbarie și punerea în pericol a vieții semenilor noștri nu pot proveni decât din nesocotirea drepturilor fundamentale ale omului și disprețul față de valoarea persoanei umane.

Facem apel la autoritățile române să asigure protecția cetățenilor ucraineni, așa cum impune art. 19 alin. 3 din Constituția României, la colegii și conaționalii noștri să continue să-i sprijine pe cei care au plecat din zonele de conflict pentru a-și salva viața. Suntem pregătiți să-i ajutăm pe colegii magistrați ucraineni refugiați în România.

În calitate de cetățeni ai unui stat semnatar al Declarației Universale a Drepturilor Omului, care nu a trădat încrederea în valorile enunțate în Preambulul acesteia, ne reafirmăm credința că recunoaşterea demnităţii inerente tuturor membrilor familiei umane şi a drepturilor lor egale şi inalienabile constituie fundamentul libertăţii, dreptăţii şi păcii în lume. Reamintim că statele membre, printre care și Federația Rusă, sau angajat să încurajeze dezvoltarea relațiilor prietenești între națiuni, să promoveze în colaborare cu Organizaţia Naţiunilor Unite respectul universal şi efectiv faţă de drepturile omului şi libertăţile fundamentale, precum şi respectarea lor universală şi efectivă, iar a abdica de la acest ideal comun reprezintă o trădare a înțelegerilor internaționale și a valorilor civilizației noastre.

No related posts.

Lasă un comentariu


nine − 6 =