Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită ca autoritățile abilitate (Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecția Judiciară, parchetele competente) să verifice de urgență scurgerea în presă a unor înscrisuri nepublice din dosarul penal ”10 august”, aflat pe rolul Curții de Apel București, precum și dintr-un dosar disciplinar, dedus judecății Secției disciplinare pentru judecători a CSM

Fără îndoială, pe rolul instanțelor sau al parchetelor există cauze cu impact public deosebit, aflate în atenția presei și a căror evoluție este urmărită cu emoție nu doar la nivel național, ci și la nivel internațional. Una dintre acestea este legată de data de astăzi, 10 august, respectiv de evenimentele desfășurate în Piața Victoriei din București în urmă cu doi ani.

În acest context, asociația profesională a judecătorilor „Forumul Judecătorilor din România” și asociația profesională a procurorilor „Inițiativa pentru Justiție” amintesc că în dosarul deschis în urma evenimentelor din 10 august 2018, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a emis o ordonanță de clasare prin procurorul de caz din cadrul acestei structuri, clasare ce a declanșat, la rândul ei, o amplă reacție publică. Ulterior, o parte din dispozițiile cuprinse în ordonanța de clasare au fost infirmate de procurorul-șef al DIICOT, judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel București fiind chemat să se pronunțe cu privire la legalitatea acestei soluții.

La foarte scurt timp după sesizarea instanței, au apărut în presă informații din dosar, în ceea ce privește starea de incompatibilitate în care s-ar fi aflat judecătorul de cameră preliminară căruia i-a fost repartizată cauza (https://www.qmagazine.ro/ruxandra-grecu-obligata-sa-judece-cererea-de-redeschidere-a-dosarului-10-august-desi-este-incompatibila/; https://www.luju.ro/combinatia-grecu-pirlog-in-dosarul-10-august-incompatibilitate-cat-casa-judecatoarea-ruxandra-grecu-de-la-curtea-de-apel-bucuresti-va-judeca-redeschiderea-dosarului-10-august-in-care-a-facut-acte-de-urmarire-penala-chiar-avocatul-ei-din-dosarul-disciplina). Au fost, astfel, puse la dispoziția publicului informații și înscrisuri din dosarul penal care nu priveau cauza supusă judecății, ci aspecte personale, aprecieri ale judecătorului referitoare la situația de incompatibilitatea în care s-ar afla, regăsite în declarația de abținere formulată de acesta, precum și înscrisuri dintr-un dosar disciplinar, aflat pe rolul Secției pentru judecători în materie disciplinară, nepublic.

Subscrisele asociații arată că abținerea unui judecător reprezintă o obligație a acestuia de a se retrage de la judecata unei cauze atunci când constată fie o situație de incompatibilitate, determinată strict de lege, fie existența unor elemente suficiente care ar induce o aparentă stare de incompatibilitate, prin punerea la îndoială a imparțialității sale. Așadar, reglementarea incidentului procedural al abținerii se adresează conștiinței judecătorului învestit cu judecarea unei cauze, care este dator să se asigure că soluția pe care urmează să o pronunțe este dincolo de orice suspiciune. Codul de procedură penală impune ca declarația de abținere să fie examinată în ședință nepublică/în camera de consiliu, de către alt judecător, cu posibilitatea ascultării judecătorului care a declarat că se abține. Este limpede, astfel, că aceste date țin de onestitatea și profesionalismul magistraților chemați să aplice legea, că pot cuprinde informații strict personale, că tocmai de aceea nu au fost și nu sunt destinate publicității.

Cu toate acestea, prin mecanisme necunoscute, nu pentru prima dată, astfel de informații ajung în mass-media, fără explicații și fără ca vreo instituție a statului, abilitată de lege, să se sesizeze cu privire la modalitatea în care aceste se scurg în anumite publicații și aduc atingere imaginii justiției.

Cunoscând impactul enorm pe care soluționarea dosarului „10 august” îl are pentru viitorul României și pentru credibilitatea justiției din România, asociațiile profesionale „Forumul Judecătorilor din România” și „Inițiativa pentru Justiție” solicită ca autoritățile abilitate – Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecția Judiciară, parchetele competente – să verifice de urgență această situație. Este inadmisibil ca, în contextul în care magistratura din România a fost supusă unui asalt continuu în ultimii ani, în care magistrații români sunt constant denigrați în emisiuni TV sau în articole de presă, aceste autorități să fie lipsite de reacție.

Asociația Forumul Judecătorilor din România

judecător Dragoș Călin, co-președinte

judecător Lucia Zaharia, co-președinte

Asociația Inițiativa pentru Justiție

procuror Bogdan Pîrlog, co-președinte

procuror Sorin Lia, co-președinte

No related posts.

Leave a comment


four − 3 =