Despre justiție și judecători

Interviu cu domnul Fahredin Shehu

Fahredin Shehu este un poet/eseist, născut în Rahovec, Kosovo, în 1972. A absolvit Studii Orientale la Universitatea din Pristina. Lucrează activ în caligrafie, având în vedere descoperirea de noi medii și tehnici specifice pentru arta plastică. În ultimii zece ani a desfășurat activitate de cercetător științific independent în domeniul patrimoniului spiritual mondial și sacral estetic. Autor a numeroase lucrări, este laureat cu multiple premii internaționale.

1. Dacă ar trebui să vă adresați unei instanțe din țara dumneavoastră pentru a vă proteja drepturile, ați avea încredere în sistemul judiciar?

În Kosovo, sistemul judiciar este perceput de opinia publică ca instrument al Guvernului, care servește anumite partide politice. Deși foarte multe legi au fost promulgate, rămân doar documente scrise, niciodată aplicate.

2. Ce măsuri considerați oportune pentru consolidarea independenței justiției și câștigarea încrederii cetățenilor (avocați, judecători, procurori etc.)?

Măsura de bază este securitatea, respectiv securitatea vieții și securitatea financiară. Dacă există amenințări și lipsă de securitate a vieții, atunci judecătorii depind de protecția oferită de Guvern. Dacă există o lipsă de securitate financiară a judecătorilor, procurorilor și avocaților, sunt mai legați de corupție și astfel, mai expuși și mai fragili față de dependența de structurile de stat.

3. Care ar trebui să fie rolul unui ministru al justiției, membru al guvernului (și solidar cu deciziile luate de guvern)?

Ministrul Justiției ar trebui să aibă mână liberă de la Guvern și alte organisme guvernamentale, să aibă autonomie de a lucra independent, în scopul de a proteja și asigura drepturile tuturor cetățenilor și bunurile acestora.

5. Sunteți de acord cu ideea de a filma și difuza procesele judiciare?

Cred că procesul ar trebui să fie filmat în scop de arhivare și pentru o mai bună examinare ulterioară. Aceasta ar ajuta destul de mult judecătorii și avocații implicați. În ceea ce privește difuzarea, aceasta depinde de la caz la caz. Dacă este atât de importantă cauza și are un impact enorm în societate, ar fi, într-adevăr, necesar a se difuza, iar actul de radiodifuziune ar trebui să servească drept model/prevenție și/sau învățăminte.

6. În opinia dumneavoastră, judecătorul ideal există deja sau încă nu s-a născut?

Nu există cel mai bun judecător, la fel cum nu există nici cel mai bun artist, în ciuda faptului că arta și sistemul judiciar privesc două sisteme diferite, care funcționează cu diferitele facultăți pe care le au la dispoziție.

Interviu realizat de

Dragoș Călin,

judecător, Curtea de Apel București

și

Florin Mihăiță,

judecător, Judecătoria sectorului 4 București

No related posts.

Lasă un comentariu


1 + = seven