Despre justiție și judecători

Interviu cu doamna Nawal El Saadawi

Nawal El Saadawi este o scriitoare, medic psihiatru și activistă feministă din Egipt. A scris mai multe lucări pe tema femeilor în Islam, acordând o atenție deosebită practicii de mutilare genitală a femeilor în societatea în care trăiește. Este fondator și președinte al Asociației de Solidaritate a Femeilor Arabe și co-fondator al Asociației Arabe pentru Drepturile Omului. A fost distinsă cu diplome de onoare pe trei continente. În anul 2004, a câștigat premiul North-South al Consiliului Europei. În anul 2005, a câștigat Premiul Internațional Inana în Belgia, iar în anul 2012, Biroul Internațional de Pace i-a acordat Premiul pentru Pace Séan MacBride. Este fondator al Asociației pentru Sănătate și Educație și al Asociației Femeilor Egiptene Scriitoare.

1. Dacă ar trebui să vă adresați unei instanțe judecătorești pentru a vă proteja drepturile, ați avea încredere în sistemul judiciar?

Nu.

2. Ce măsuri considerați oportune pentru consolidarea independenței justiției și câștigarea încrederii cetățenilor ?

Legile sistemului de guvernământ ar trebui să fie schimbate în diferite moduri, unul dintre ele fiind alegerea unui parlament revoluționar, sau printr-o politică – revoluție culturală – de oamenii înșiși. Sistemul judiciar face parte din sistemul de guvernământ religios, patriarhal, capitalist, de învățământ. Ar trebui luate măsuri pentru a schimba mentalitatea oamenilor și a judecătorilor, precum și pentru a expune paradoxurile și nedreptățile din legi seculare și divine.

3. Care ar trebui să fie rolul unui ministru al justiției, membru al guvernului (și solidar cu deciziile luate de guvern)?

Ministrul Justiției este parte a guvernului și nu ar trebui să aibă vreo autoritate asupra judecătorilor, dacă aceștia sunt într-adevăr independenți.

4. Care ar fi măsurile adecvate care trebuie luate pentru o „definitivă” separație între puterile politice și judiciare? Este o utopie?

Nu puteți separa politicul de judiciar într-un sistem religios, patriarhal, e nevoie de o adevărată revoluție a oamenilor pentru a schimba sistemul de guvernământ în sine. Acest lucru nu este o utopie.

5. Sunteți de acord cu ideea de a filma și difuza procesele judiciare?

Da, oamenii ar trebui să urmărească ceea ce se întâmplă în interiorul instanțelor. Nu ar trebui să existe secrete. Acest lucru ajută pentru deschiderea ochilor oamenilor la nedreptăți, care, astfel, se revoltă și schimbă sistemul.

6. În opinia dumneavoastră, judecătorul ideal există deja sau poate exista?

Nu s-a născut încă, dar se va naște, odată cu conștientizarea unui număr tot mai mare de oameni.

Interviu realizat de

Dragoș Călin,

judecător, Curtea de Apel București

No related posts.

Lasă un comentariu


+ seven = 11