REZOLUŢIE A JUDECĂTORILOR ȘI PROCURORILOR DIN ROMÂNIA ÎN SPRIJINUL COLEGILOR DIN POLONIA

Subsemnaţii, judecători şi procurori români, precum şi reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor din România semnatare ale acestui manifest, prezenţi fizic sau cel puţin moral la protestele ce au avut loc în cursul zilei de astăzi, 10 ianuarie 2020, în faţa Palatelor de justiţie din România, ne manifestăm suportul faţă de eforturile colegilor noştri, judecători şi procurori din Polonia pentru apărarea independenţei sistemului judiciar polonez.

Judecătorii polonezi, ca şi judecătorii români, sunt judecători europeni, astfel că lupta colegilor polonezi pentru apărarea independenţei sistemului judiciar este şi lupta noastră. Acesta este motivul pentru care ne alăturăm judecătorilor, procurorilor și altor categorii profesionale de juriști care vor participa la Marșul tăcut al robelor din Varșovia, data de 11 ianuarie 2020 și mandatăm colegii din Consiliul Superior al Magistraturii care vor fi mâine prezenţi în Varşovia să ne reprezinte în acest demers, transmiţând mesajul nostru.

Judecătorul este gardianul drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale fiecărui om, iar, în vederea îndeplinirii acestei nobile misiuni, el trebuie să fie independent. Independența judecătorului este o valoare fundamentală a statului de drept, consacrată în art. 19 alin. (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană. Ea este instituită în favoarea cetățenilor și este absolut necesar să fie respectată de celelalte puteri, legislativă și executivă. Acestea trebuie să se abţină de la adoptarea oricăror măsuri de natură să submineze independenţa sistemului judiciar, transformându-l într-o anexă a executivului. Orice atentat la independenţa sistemului judiciar din orice ţară membră a Uniunii Europene este o puternică lovitură asupra fundamentului statului de drept şi al coeziunii europene. Fără un sistem judiciar independent, nu există democraţie.

De aceea, susţinerea fiecărui judecător și procuror, a fiecărui jurist, a fiecărui cetățean european contează. Este un semnal că ne pasă de viitorul Uniunii Europene, de viitorul nostru.

Toţi pentru o justiţie independentă, o justiţie independentă pentru toţi!

No related posts.

Lasă un comentariu


8 − = zero