REL – Raportul Departamentului de Stat SUA: Corupția și drepturile omului în România

“Lipsa personalului suficient, a spațiului fizic și a tehnologiei pentru a permite sistemului judiciar să acționeze rapid și eficient a continuat în 2020, rezultând procese excesiv de lungi.

În iulie 2020, secția pentru judecători a CSM a votat pentru suspendarea timp de șase luni a unui judecător din Bihor pentru că a acordat un interviu în care își exprima îngrijorarea că „rețelele de interese” locale – sistemul judiciar și reprezentanți ai mediului de afaceri – și-au unit forțele pentru a elimina judecătorii „incomozi” ca ea.

În plus, în cazul revocării fostului procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Kovesi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că a fost revocată în mod greșit din funcția sa în 2018, spunând că demiterea ei a încălcat drepturile sale precum accesul la o instanță și libertatea de exprimare. Președintele Iohannis a răspuns că decizia CEDO impune Curții Constituționale a României obligația de a nu doar revizui decizia sa cu privire la demiterea lui Kovesi, ci și orice alte decizii referitoare la declarațiile publice ale unui individ.

Guvernul a respectat, în general, independența judiciară și imparțialitatea. Unii procurori și judecători s-au plâns CSM că mass-media și declarațiile politicienilor le-au afectat reputația profesională. Nu au fost raportate cazuri de prizonieri politici sau rețineri politice.”

Raportul Departamentului de Stat: Corupția și drepturile omului în România (europalibera.org)

No related posts.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine − 9 =

Publicatie semestriala a Editurii Universitare (acreditata CNCS)

  • SSRN

Parteneri

  • 1. Editura Universitară
  • 2. Centrul de Studii de Drept European
  • 3. JurisClasor CEDO
  • 4. Centrul de Resurse Juridice din Moldova

Newsletter

E-mail:

Subscribe
Unsubscribe

Accesări (pagini citite)